marți, 28 ianuarie 2014

Simboluri şi termeni specifici alchimiei

A
      ABLAŢIUNE
1. Spălarea rituală totală sau parţială a corpului                ( lat.ablutio), pentru purificarea fizică şi sufletească.
2.Operaţiune alchimică de spălare şi limpezire a unui corp sau a unei substanţe cu ajutorul apei ( sau cu alte lichide) ori a focului, când se urmărea purificarea sau înălbirea produsului.
      ABRACADABRA  
1.Formulă magică utilizată pentru invocarea spiritelor în actele de magie, însoţind uneori operaţiuni de laborator şi care trebuia să păstreze "limba originară"pentru ca efectul invocării să nu se piardă, ştiut fiind că"energia sonoră ca şi ierburile şi celelalte lucruri au propriul efect primit din armonia celestă".
       ADEPT
1. Denumire pe care şi-o arogau unii alchimişti care ar fi deţinut secretul fabricării artificiale a argintului sau aurului.Cu alte cuvinte,ar fi fost vorba de un  iniţiat posedând un înalt grad de cunoştinţe tehnice şi, în acelaşi timp, de o moralitate exemplară.
2. Alchimist care acordă atenţie exclusivă alchimiei mistice (sapienţiale) alchimia de laborator fiind doar un"accesoriu"al preocupărilor sale. 
        AES
Denumire latină pentru cupru sau un aliaj al cuprului (bronz, alamă). Iniţial, arama era denumită aes rubrum, aes cyprium, aes cupreum, cuprum etc. cea mai curată aramă provenea din insula Cipru (din apele căreia s-ar fi născut zeiţa Venus-Afrodita), alchimiştii folosind şi denumirea de Venus pentru cupru. În lucrările alchimiştilor se pot întâlni denumiri ale unor substanţe având în compunere cuvântul aes Hermetis, aes viride    ( cupru verde pentru cocleală, cupru oxidat).
 
  Bibliografie: "Dicţionar de alchimie ilustrat", Alexandru Pop, Editura Paralela 45, Piteşti, 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu